Cena Hasap standarda

Bez autora
May 29 2011

Iako ih na to obavezuje zakon i rok koji ističe 11. juna, više od polovine ugostiteljskih objekata nije uvelo Hasap standard, sistem koji treba da osigura bezbednost hrane u proizvodnji, preradi i prometu. Primena tog standarda olakšaće borbu sa konkurencijom, omogućiti efikasniji sistem poslovanja, a izvoz u Evropsku uniju postaće jednostavniji.Posle uvođenja Hasap standarada pokvaren ili bajat proizvod, prljavština u prostorijama gde se kuva ali i jede hrana, pravljenje, ali i posluživanje hrane u posudama koje nisu otporne na bakterije trebalo bi da budu ružna prošlost.

Cena Hasap standardaHasap standard, čijom primenom se obezbeđuje bezbednost hrane u proizvodnji, preradi i prometu, obavezan je u EU. Iako je njegovo uvođenje od 11. juna obavezno i u Srbiji, više od polovine ugostitelja nije uvelo Hasap.

Iako ih na to obavezuje zakon i rok koji ističe 11. juna, više od polovine ugostiteljskih objekata nije uvelo Hasap standard, sistem koji treba da osigura bezbednost hrane u proizvodnji, preradi i prometu.

Primena tog standarda olakšaće borbu sa konkurencijom, omogućiti efikasniji sistem poslovanja, a izvoz u Evropsku uniju postaće jednostavniji.

Posle uvođenja Hasap standarada pokvaren ili bajat proizvod, prljavština u prostorijama gde se kuva ali i jede hrana, pravljenje, ali i posluživanje hrane u posudama koje nisu otporne na bakterije trebalo bi da budu ružna prošlost.

Hasap standard garantuje detaljnu analizu u proizvodnji hrane od njive do trpeze.

"Prednosti Hasapa su što se tiče klijenata i gostiju to da oni imaju bezbedan proizvod, dok vlasnik restorana može da kontroliše svoje radnike, da kontroliše namirnice koje je dobio u svojoj lokal", kaže vlasnik restorana Dušan Mrđenović.

Mrđenović navodi da vlasnik može da se zaštiti ukoliko dođe do nekih problema i neispravnosti u proizvodu.

Na primer drvenu dasku za sečenje zameniće ona od kuvane plastike. Escajg ne sme da bude od drveta već od metala.

Trošak za ugostitelje

Za ugostitelja je problem veći i skuplji ako konsultant, koga takođe moraju da angažuju, proceni da u kuhinji treba više od promene daske i kašike.

"Matematika kojom se vode je da što manji prostor bude proizvodni, a da ima što više sedećih mesta. Ako se kuhinja adaptira, jer nisu odvojeni prljavo i čisto, a nije moguće te elemente uvesti na jednostavan način, to povećava cenu uvođenja Hasapa", kaže vlasnik picerije Aleksandar Sipić.

Stroge higijenske uslove ili cenu uvođenja Hasap standarda mnogi doživljavaju kao nepotreban trošak. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da je to ulaganje isplativo u budućnosti. A za one koji to još nisu stigli da urade, moguće je produženje roka.

"Mislim da ćemo svakako u prvoj nedelji juna imati potpuno jasnu sliku i to je trenutak kada ćemo videti kako ćemo se postaviti prema ovoj stvari. Važno je da imamo standardizovan ovaj deo tržišta i ovaj deo prometa", kaže ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

Svetska zdravstvena organizacija Hasap sistem smatra najefikasnijim sredstvom za kontrolu bolesti izazvanih hranom, a obavezan je u zemljama Evropske unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik